Egy kiállítás alkalmából

  • 22 May 2009

Amikor 7 éves koromban először találkoztam a grillázzsal, nem gondoltam volna, hogy felnőttként egy színvonalas kiállítás keretében mesélhetem el emlékezetes élményemet. A 3 szakácsnő: nagymamám, édesanyám és én neki láttunk egy számomra ismeretlen édességet készíteni.Emlékszem, hogy hideg márványlapra borította édesanyám a forró masszát, s amíg elment a nyújtófáért – kíváncsi gyerekként- meg akartam kóstolni ezt a csemegét. Sejthetik az eredményt. A még képlékeny csemege alaposan megégette az ujjamat. El is mentem a kedvem egy idore a torkoskodástól.

Legközelebb néhány év múlva jöttünk össze megint: a pörkölt torta meg én, amikor is egy esküvore volt a család hivatalos. Szüleim násznagyként, ahogy ez illik grillázs tortát vittek, még pedig házat és gyöngytyúk családot. A hagyomány szerint ugyanis a vacsora végeztével az újdonsült férj kést hoz, s az iú pár együtt lesújt a tortára. A néphit szerint ahány darabra törik szét a torta, annyi boldog évet tölt el majd együtt az újdonsült házaspár. A násznép minden tagjának meg kell szentelnie a frigyet azzal, hogy fogyaszt a tortából.

De mi is az a grillázs és hogyan készül? Az idegen szavak szótára szerint a jelentése édesség, olvasztott cukorba kevert apróra tört mogyoróból, mandulából vagy dióból vékonyra kinyújtva, szobahőmérsékleten megszárított édesség. A receptkönyv szerint így lássunk neki: vegyünk fél kg cukrot és olvasszuk meg. Amikor méz sűrűségű, egyneművé olvad, tegyünk bele negyed kg olajos magot. Ha nem spóroljuk ki a magvakat, nagyon finom, a vajtól egy kicsit keményebb masszát kapunk, amit ezután lehet formázni. Nem is gondolnánk, mekkora múltra tekint vissza ez a csemege.

A 10. században orvosságként kezdte útját. A népi gyógyászat szerint köhögés ellen kiváló. Nagyobb mennyiségben serkenti az emésztést. Nem tudom hallották-e a kedves jelenlévők, hogy a méltán népszerű Mátyás királyunk a nápolyi Beatrixszel 1476-ban kötött házasságakor, a lakomán a 7. fogás pörkölt cukorból készült kert volt? Cukorból készült fákkal, gyümölcsökkel és madarakkal kedveskedtek az iú párnak. A fáma nem szól róla, így nem tudjuk, vajon hány darabra tört a királyi pár tortája. A dióval illetve mandulával készült grillázs leírása Magyarországon 1795 után megjelent szakácskönyvben szerepel először kriliás néven. Az édesség elnevezése még a szakirodalomban pörkölt torta vagy égetett cukor torta. Az utóbbi elnevezés ellen jogosan tiltakoznak a készítők, hiszen a cukrot csak megolvasztani és melegen tartani kell, nem pedig megégetni.

Néhány éve házassági évfordulóra voltunk hivatalosak. Vigyünk grillázs tortát! Sajnos, aki annak idején készítette, Kasza Péterné Kati néni , már nem vállalta el, de ajánlott valakit, a tanítványát: Rimóczi Lászlót.
De hisz a Laci szakácsnak tanult! – hitetlenkedtem. Aztán az 1 kg cukorból és fél kg dióból készült műalkotás meggyőzött. Azóta többször is a Laci által készített tortákkal büszkélkedem családi összejöveteleken.

Az elmúlt évben sikerrel mutatkozott be első önálló kiállításával a Lajosmizsei Napokon. A grillázskészítés mára szenvedélyévé vált. Kísérletező kedvének tudható be, hogy napjainkban a hagyományos hozzávalók mellett készít különlegességeket is kókusz, mák, szezámmag hozzáadásával. 

A 31 éves fiatalember rendszeres kiállítója az országban megrendezésre kerülő esküvé- kiállításoknak, rendezvényeknek. Bekerült neve a Guinness- rekordok könyvébe egy 2700 darabos csupaszív mézeskalács- házzal, melynek elkészítésében o is részt vett. Milotán, a diófesztiválon mutatta be legújabb alkotásait. Azt kívánom a Grillázsgurunak, ahogy sokan ismerik Lacit, hogy továbbra is ilyen lelkesen folytassa ezt a hagyományőrző tevékenységet ötvözve alkotó fantáziájával.

Munkájával szerezzen örömet keresztelőkön, lakodalmakon, neves évfordulókon, versenyeken, kiállításokon. Őrizze meg az ízek felejthetetlen emlékét, aki megkóstolja készítményeit, nyújtson szívet melengeto látványt alkotásaival a szemlélődőnek, s a megmérettetéseken teremjen számára babér.